IPF

Meditacija je za marsikoga postala del vsakdana

Tudi vi opažate, da je meditacija vse pogostejša beseda. O njej se pogovarjajo v službi, v trgovini, morda celo vaši domači. Lahko slišite, kako koristna zna biti in da se z njo ukvarjajo tudi najbolj uspešni ljudje.

Pred leti si je le malokdo upal na glas povedati, da doma v prostem času meditira. Takšne ljudi so nekateri imeli za čudne. Dandanes pa je meditacija postala sila moderna, o njej se torej vse več govori. Nekateri so celo mnenja, da si lahko ravno z njo pozdravimo marsikatero bolezen sodobnega časa.

 

Kako sploh poteka meditacija?

Če bo tudi vas pričela zanimati meditacija, boste verjetno najprej želeli izvedeti, kako pravzaprav poteka. Seveda enotnega odgovora na to vprašanje ni. Poteka namreč lahko na veliko načinov, ključno pa je, da si zanjo najdemo primeren kotiček, kjer je popoln mir. Pri sebi ne smemo imeti prav nobenih motilnih naprav.

Nekateri meditirajo sede, drugi ležijo, tretji poslušajo vodene meditacije kar med vožnjo, drugi med gospodinjskimi opravili.

Meditacija je za marsikoga postala del vsakdana

 

Kdaj je najboljši čas za meditacijo?

Eno od pogostih vprašanj, ki ga narekuje meditacija, je tudi to, kdaj jo je najbolje opravljati. Nekateri menijo, da je najboljši čas zgodaj zjutraj, še preden se odpravimo na delo ali spijemo prvo kavo.

Nekateri pa menijo, da je meditacija ravno tako lahko dovolj učinkovita, če jo opravljamo pozno zvečer. Ravno zaradi nje bi namreč lahko hitreje in bolj mirno zaspali.

 

Je možno meditirati med sprehodom po gozdu?

Po mnenju nekaterih pa je daleč najboljše meditirati kar nekje sredi gozda v čisti tišini. Seveda spet ni nujno potrebno, da sedimo ali smo morda v ležečem položaju na kakšni preprogi, temveč je vseeno če hodimo po naravi in jo medtem mirno opazujemo.

Ne nazadnje naj omenimo še eno vrsto meditacije. Ta je kanalizirana meditacija in naj bi bila med vsemi vrstami daleč najbolj močna oziroma najučinkovitejša.


Posted

in

by